Rusza konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na EXPO 2020 Dubai

Polska Agencja Inwestycji i Handlu ogłasza konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski  na EXPO 2020 w Dubaju. Laureat konkursu otrzyma możliwość prowadzenia komercyjnej działalności gastronomicznej przez pół roku, od października 2021 do marca 2022. Czas na składanie ofert mija 30 września.
obraz przedstawia wizualizację polskiego pawilonu na Wystawie Światowej EXPO

Restauracja ma być integralnym elementem ścieżki zwiedzania w Pawilonie Polski. Jej koncepcja powinna wpisywać się w ogólną strategię doświadczenia, budowanego wokół hasła przewodniego: „Polska. Kreatywność inspirowana naturą”.

- Otwarty konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na EXPO 2020 w Dubaju traktujemy jako element promocji polskiej branży spożywczej na EXPO 2020 w Dubaju, dając jednocześnie laureatowi konkursu wyjątkową szansę na rozwój biznesu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, również po zakończeniu Wystawy.  Zależy nam nie tylko na promocji naszych tradycji kulinarnych, ale również  prezentacji Polski jako kraju współtworzącego trendy żywieniowe, kraju rosnącej świadomości ekologicznej i estetyki kulinarnej, kraju, który wyróżnia szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Expo 2020 w Dubaju będzie świętem dialogu, współpracy i wymiany idei – chcemy, aby restauracja w Pawilonie Polski była jego częścią – mówi Adrian Malinowski, Komisarz Generalny Sekcji Polskiej Wystawy Światowej EXPO 2020 w Dubaju.

Przed uczestnikami konkursu stoi zadanie opracowania koncepcji restauracji wraz z propozycją asortymentu i przykładowym menu oraz opisem sposobu przygotowywania i serwowania potraw, a także koncepcji rozwiązań logistycznych oraz standardów obsługi klienta.

Przy tworzeniu koncepcji uczestnicy konkursu powinni inspirować się założeniami udziału Polski w najbliższej Wystawie Światowej, a także wytycznymi organizatora w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej na terenie EXPO 2020 w Dubaju. Menu restauracji powinno uwzględniać zróżnicowane nawyki i ograniczenia żywieniowe gości Wystawy, wynikające z różnic kulturowych i religijnych oraz indywidualnych preferencji żywieniowych. Wszystkie produkty powinny być przeznaczone do konsumpcji na miejscu oraz na wynos

Prace konkursowe będą oceniane przez pryzmat doświadczenia (40%) oraz jakości przedstawionej koncepcji (60%). Pod uwagę brane będą m.in. różnorodność asortymentu, technologia przygotowywania potraw, kraj pochodzenia produktów, sposób serwowania potraw czy koncepcja obsługi gościa restauracji.

Udział w konkursie mogą wziąć podmioty, które posiadają minimum 3-letnie doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej, odpowiednie zasoby kadrowe oraz sytuację finansową umożliwiającą prowadzanie restauracji na Wystawie Światowej EXPO 2020 w Dubaju.

Laureatowi konkursu zostanie udostępniona strefa gastronomii zlokalizowana na parterze, obok strefy dzieci i strefy kolejki, zaprojektowana w ramach koncepcji architektonicznej Pawilonu Polski. Restauracja będzie miała charakter otwartego ogródka, a jej powierzchnia wyniesie  197,18 m2, (w tym powierzchnia zaplecza: ok. 71 m2). Operator restauracji będzie odpowiedzialny za dostawę i montaż kompletnego wyposażenia i urządzeń zaplecza gastronomicznego, zapewnienie asortymentu restauracji, stała obsługę i zarządzanie personelem.

Oferty należy składać do 30 września 2020 r. do godziny 16.00.

Dokumenty do pobrania znajdują się na stronie: https://expo.gov.pl/rusza-konkurs-na-operatora-restauracji-w-pawilonie-polski-na-expo-2020-dubai-118