Rusza konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na EXPO 2020 Dubai
Restauracja ma być integralnym elementem ścieżki zwiedzania w Pawilonie Polski. Jej koncepcja powinna wpisywać się w ogólną strategię doświadczenia, budowanego wokół hasła przewodniego: „Polska. Kreatywność inspirowana naturą”.
- Otwarty konkurs na operatora restauracji w Pawilonie Polski na EXPO 2020 w Dubaju traktujemy jako element promocji polskiej branży spożywczej na EXPO 2020 w Dubaju, dając jednocześnie laureatowi konkursu wyjątkową szansę na rozwój biznesu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, również po zakończeniu Wystawy. Zależy nam nie tylko na promocji naszych tradycji kulinarnych, ale również prezentacji Polski jako kraju współtworzącego trendy żywieniowe, kraju rosnącej świadomości ekologicznej i estetyki kulinarnej, kraju, który wyróżnia szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Expo 2020 w Dubaju będzie świętem dialogu, współpracy i wymiany idei – chcemy, aby restauracja w Pawilonie Polski była jego częścią – mówi Adrian Malinowski, Komisarz Generalny Sekcji Polskiej Wystawy Światowej EXPO 2020 w Dubaju.
Przed uczestnikami konkursu stoi zadanie opracowania koncepcji restauracji wraz z propozycją asortymentu i przykładowym menu oraz opisem sposobu przygotowywania i serwowania potraw, a także koncepcji rozwiązań logistycznych oraz standardów obsługi klienta.
Przy tworzeniu koncepcji uczestnicy konkursu powinni inspirować się założeniami udziału Polski w najbliższej Wystawie Światowej, a także wytycznymi organizatora w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej na terenie EXPO 2020 w Dubaju. Menu restauracji powinno uwzględniać zróżnicowane nawyki i ograniczenia żywieniowe gości Wystawy, wynikające z różnic kulturowych i religijnych oraz indywidualnych preferencji żywieniowych. Wszystkie produkty powinny być przeznaczone do konsumpcji na miejscu oraz na wynos
Prace konkursowe będą oceniane przez pryzmat doświadczenia (40%) oraz jakości przedstawionej koncepcji (60%). Pod uwagę brane będą m.in. różnorodność asortymentu, technologia przygotowywania potraw, kraj pochodzenia produktów, sposób serwowania potraw czy koncepcja obsługi gościa restauracji.
Udział w konkursie mogą wziąć podmioty, które posiadają minimum 3-letnie doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej, odpowiednie zasoby kadrowe oraz sytuację finansową umożliwiającą prowadzanie restauracji na Wystawie Światowej EXPO 2020 w Dubaju.
Laureatowi konkursu zostanie udostępniona strefa gastronomii zlokalizowana na parterze, obok strefy dzieci i strefy kolejki, zaprojektowana w ramach koncepcji architektonicznej Pawilonu Polski. Restauracja będzie miała charakter otwartego ogródka, a jej powierzchnia wyniesie 197,18 m2, (w tym powierzchnia zaplecza: ok. 71 m2). Operator restauracji będzie odpowiedzialny za dostawę i montaż kompletnego wyposażenia i urządzeń zaplecza gastronomicznego, zapewnienie asortymentu restauracji, stała obsługę i zarządzanie personelem.
Oferty należy składać do 30 września 2020 r. do godziny 16.00.
Dokumenty do pobrania znajdują się na stronie: https://expo.gov.pl/rusza-konkurs-na-operatora-restauracji-w-pawilonie-polski-na-expo-2020-dubai-118